Många av de olika formerna av kampsport som vi ser idag har även egna mästerskap. En del har både Europamästerskap och Världsmästerskap, till exempel Taekwondo och Wushu.

År 2020 skulle vara det första året som karate gjorde entré på sommar-OS som dessutom skulle hållas i sportens hemland Japan. På grund av Covid-19 ställdes dock sommar-OS in och sportens debut i arenan uteblev. Tidigare har man dock sett andra kampsportsgrenar i de Olympiska spelen, bland annat brottning och judo.

Under nästintill varje månad under ett år är det något mästerskap som ska avgöras. De olika stilarna har nämligen egna mästerskap i Sverige, Norden, Europa och Världen. Inför varje mästerskap utses en mästerskapstrupp som ska få äran att representera sporten för Sverige. Uttagningen till truppen kan ske på olika sätt men bygger generellt på tidigare meriter eller kvaltävlingar.

Historiskt sätt är det många utövare inom de olika kampstilarna som har tagit medaljer under olika mästerskap. Till exempel Liam Norberg som har vunnit både Svenskt mästerskap och Nordiskt mästerskap i taekwondo. Musse Hasselvall är en annan välkänd utövare för kampsporten jujutsu där han har tagit SM-guld hela fem gånger och även tagit bronsmedalj i såväl VM och EM. Theresia Larsson har flera meriter i ryggsäcken där hon bland annat har vunnit SM inte mindre än 10 år i rad. Därutöver har hon även medaljer från Nordiska mästerskapen, både individuellt och i lag. År 1996 blev hon världsmästare och året därpå tog hon brons i det stora mästerskapet World Games.