Den direkta översättningen av Wushu är ”Krigskonst”, idag säger man kampkonst eller Kung-fu. Denna numera kampkonst har ursprung från flera hundra år före kristus. Sporten finns i två olika inriktningar, traditionell eller modern. Den moderna stilen är mer tävlingsinriktad medan den traditionella har de gamla, ursprungliga stilarna för såväl kampkonst som självförsvar. Kung-fu är egentligen en blandning av flera hundra olika kampstilar, stilarnas gemensamma nämnare är att de alla härstammar från Kina. Man har även tagit tekniker från självförsvar som är inspirerade från både jakt och militär. Den som tog kampsporten till Kina sägs vara Huangdi, den gula kejsaren, något som skedde för mer än 4000 år sedan.

Kung-fu finns i flera olika former där shaolin och wudang är de mest utbredda. Två andra stilar som har fått relativt stort genomslag och som är lite lugnare är qigong och thai chi. Det var främst efter att Kina inte längre bestod av en republik som kinesisk kampsport tog sig ut i världen.

Som sport kan man tävla i Kung-Fu på framförallt två olika sätt. Detta genom antingen Taolu eller Sanda som är två olika grenar. Taolu kan man tävla i individuellt eller i par och det kan utföras med eller utan vapen. I Taolu har man aldrig en motståndare som man utövar kamp mot. I denna gren ska man istället utföra olika rörelser under en viss tid. Rörelserna ska utföras så felfritt som möjligt och det är en domare som poängsätter. Man kan, som tidigare nämndes, tävla i par och då ska man utöva rörelserna både perfekt och synkroniserat.

Den andra grenen är Sanda, som även kalls Sanshou. I denna gren ställs man istället mot en motståndare och en fullkontaktskamp inleds. Här är det tillåtet att använda sig av kast, olika grepp, sparkar och slag. Kampen bedöms av en domare och varje utövare poängsätts under kampens gång. En kamp består av tre ronder och vinner gör den som har flest poäng vid kampens slut, alternativt den som lyckas få in en knockout på sin motståndare. Efter varje rond utses även en rondvinnare.

Det var Louis Linn som år 1975 introducerade Kung-Fu i Sverige och det var även han som grundande svenska wushuförbundet fyra år senare. Louis Linn har även instruerat polisens insatsstyrka i olika tekniker för närstrid och kampkonst runt 70- och 80-talet.