Den japanska svärdskonsten, iaido, har vuxit stort i popularitet under senare år i Sverige och Europa. De ursprungliga teknikerna användes i strid men idag utövar de flesta iaido för att träna sin balans, intuition, koncentration och för att erhålla harmoni. Själva ordet iaido översätts bland annat som vägen till harmonisk närvaro. Iaido utvecklades i Japan under den senare delen av medeltiden för att användas i strid, vilket var huvudsyftet med övningarna. I dagens iaido utövas i stort sett samma tekniker som då men huvudmålet är inte längre att delta i strid.

 

Det japanska svärdet

 

Det mästerliga japanska svärdet, katana, är ett vackert men dödligt konstverk. Det var under 1200-talet som katanasvärdet började användas som vapen men tekniken till detta mästerliga svärd härrör från 900-talet. Det var under denna tid som en speciell smidesteknik utvecklades i Japan. Stålet viks upp till 16 gånger och bildar ungefär 65 tusen lager av stål i katanasvärdets klinga, vilket gör svärdet både starkt samt flexibelt. Tekniken för smide av katanasvärd förmedlades från mästersmeder till lärlingar genom århundradena. Varje mästare hade sin egen teknik och ingen av deras hemligheter skrevs ner. Katanasvärdet anses fortfarande, av en majoritet, vara det bästa svärdet i världen.

 

Strävan efter perfektion

Japan är känt för att sträva efter perfektion. Det japanska svärdet, katanan, är ett bevis för detta men även konsten att kunna svinga detta dödliga svärd. Strävan efter perfektion genomsyrar hela det japanska samhället oavsett om det handlar om tillagning av sushi, skrivkonst eller byggnader. Detta är något som fastighetsägare i Sverige kan ta till sig. Den kanske viktigaste delen av en villa är taket, vars syfte är att skydda fastigheten från skador. Ett tak som inte är tätt kan skapa omfattande skador. Villatakspecialisten är ett företag som arbetar med alla typer av tak och takarbeten i Stockholmsområdet. När du kontaktar villatakspecialisten.se/ kommer du att får en översyn av ditt tak helt gratis. Utifrån detta rekommenderar villatakspecialisten.se/ om ditt tak kommer att behöva renoveras eller läggas om. Villatakspecialisten.se/ fokuserar på att utföra ett noggrant arbete av hög kvalité med ett perfekt slutresultat. Alla arbeten som utförs av villatakspecialisten.se/ kommer med en lång garanti så att du kan känna dig trygg. När du investerar i taket på din fastighet kommer även värdet på din fastighet öka rejält.

Träna iaido

De traditionella japanska kampsporterna som inkluderar vapen är del av det svenska kendoförbundet. Det här är ett specialidrottsförbund (är del av Svenska budo & kampsportsförbundet) som inkluderar iaido, naginata, jodo, kyudo sam kendo. Japansk kampsport har inspirerat och imponerat människor världen över via samurajfilmer, manga eller tv-spel, vilket lockar många att vilja börja träna exempelvis iaido. Som student kommer du att få lära dig japansk kampsport, svärdkonst och den japanska kulturen. När du tränar iaido lär du dig att utföra så kallade kator. Dessa är förutbestämda rörelser som inkluderar hugg, stötar och pareringar men utan motståndare. Du kommer att börja varje kata med att dra ditt svärd och avsluta med att sätta svärdet i baljan. Iaido är i sin karaktär defensiv och varje kata baseras på ett angrepp och inte en attack. När du tränar börjar du med att använda en bokken (svärd av trä), iaito (en katana som inte är vass) och slutligen en katana (ett vasst svärd).